تازه ها:
وضعیت نگران کننده اضافه وزن وچاقی درجوانان

1398/4/19 چهارشنبه

اضافه وزن و چاقی ره آورد سبک زندگی ناسالم امروز، آمنه خالقی ،کارشناس سلامت جوانان مرکز بهداشت استان قزوین،  با بیان این مطلب افزود براساس گفته های مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت: آمارها نشان می دهد که نیمی از جوانان ایرانی دارای اضافه وزن بوده و چاق محسوب می شوند. در حال حاضر 30 درصد جوانان کشور فست فود می خورند و تحرک بدنی کافی ندارند که باعث شده است این میزان چاقی را در کشور شاهد باشیم. مصرف قند، نمک و چربی زیاد در کنار عدم تحرک باعث شده است تا ایرانی ها اضافه وزن داشته باشند.

به نظر مي رسد این معضل از یک سو ناشي از تغييرالگوي غذایي و مصرف غذاهاي پر انرژي با ظاهر جذاب ولي با ارزش كم غذایي، مصرف ميان وعده هاي غذایي چرب یا شيرین، مصرف ناكافي مواد غذایي داراي فيبر و از سوي دیگر، كاهش فعاليت جسمي روزانه و تنش هاي عصبي ناشي از زندگي ماشيني حاكم در بيشتر جوامع باشد. اضافه وزن وچاقی یکی از نگرانی های امروز جامعه ماست، زیرا می تواند خطر بیماری هایی مثل دیابت، انواع سرطان، فشار خون بالا وبیماری های قلبی- عروقی را بیشتر کند.

کارشناس سلامت جوانان مرکز بهداشت استان قزوین افزود: علاوه بر اینکه جوانان مواد غذایی پر کالری را بیش از نیاز بدن مصرف می کنند، شاهد کم تحرکی آنها هستیم. مشکل فقط در گروه جوانان نیست، هر روزه شاهدیم که در فصل مدارس کودکان و نوجوانان را با سرویس به مدرسه می فرستیم و به جای آنکه محیط را برای افزایش فعالیت بدنی نوجوانان آماده کنیم برعکس برای کم تحرکی زمینه چینی کرده ایم.

این کارشناس افزود: در ایران بر اساس نتایج مطالعه عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در سال 2016، حدود 63.6 درصد جمعیت 18 سال و بالاتر استان قزوین دچار اضافه وزن و چاقی هستند که درواقع رتبه 8کشور را به خود اختصاص داده ایم.

امروزه چاقي دوران كودكي و نوجواني به صورت یک مشكل سلامت همگاني درآمده و دیگر محدود به كشورهاي توسعه یافته و صنعتي نبوده و در كشورهاي در حال توسعه و حتي در كشورهاي كم درآمد به سرعت رو به افزایش است.

با اجرای طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت، این فرصت فراهم آمد كه عموم مردم در صورت نیاز بتوانند از خدمات مشاوره تغذیه توسط کارشناسان این رشته در مراکز خدمات جامع سلامت بهره مند گردند.

با توجه به اینکه در سال95، 30.5 درصد جوانان استان اضافه وزن داشته و 11.07 درصد جوانان چاق بوده اند مداخله در این زمینه در سطح استان با برگزاری کلاسهای آموزشی در زمینه پیشگیری از اضافه وزن وچاقی و هم چنین پیگیری و مشاوره جوانان چاق و دارای اضافه وزن آغاز شد.

شایان ذکر است که برنامه ایران اکو(پیشگیری وکنترل اضافه وزن وچاقی درکودکان و نوجوانان) برای گروه هدف کودکان نوجوانان در استان قزوین از سال 97 اجرا شد و با توجه به اجرای برنامه مداخله ای جوانان قبل از اجرای ایران اکو با هماهنگی واحدهای سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس و بهبود تغذیه، این برنامه مداخله ای هم چنان ادامه یافته و در واقع پیشگیری از اضافه وزن و چاقی برای کودکان، نوجوانان و جوانان استان قزوین اجرا شد.

در سال 96 از 41518جوان ارزیابی شده درمراکز خدمات جامع سلامت تابعه دانشگاه21200جوان دارای اضافه وزن وچاقی بودند درحالی که بعد از اجرای این برنامه در سال97 از 54224 جوان ارزیابی شده درمراکز خدمات جامع سلامت 15848نفرجوان دارای اضافه وزن وچاقی بودند.

درسال96، تعداد3094جوان و در سال 97 تعداد 3839 جوان دارای اضافه وزن وچاقی توسط کارشناسان تغذیه در سطح استان مشاوره شدند.

کارشناس سلامت جوانان مرکز بهداشت استان اضافه کرد با توجه به شعار امسال هفته سلامت جوان: من ارزشمند جوانان با توجه کردن به اهمیت ارزیابی سلامت خود می توانند با مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت توسط مراقبین سلامت و پزشکان مورد ارزیابی قرار گرفته و علاوه بر آگاهی از وضعیت نمایه توده بدنی و چاقی و لاغری خود از وضعیت کلی سلامت خود آگاه شده و در صورت لزوم و با تشخیص پزشک مرکز از خدمات رایگان مشاوره های تغذیه و سلامت روان برخوردار شوند.