تازه‌ها:
درباره کروناویروس جدید nCoV-2019 شناسایی شده در چین

1398/11/10 پنجشنبه

دکتر شیوا لقائی، مدیرگروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین درباره کروناویروس جدید nCoV-2019 شناسایی شده در چین، گفت:
31ماه دسامبر 2019 میلادی، خوشه‌ای از موارد عفونت شدید تنفسی در شهر ووهان کشور چین گزارش شد.
در ابتدا براساس مشاهدات این گونه به نظر می‌رسید که بیشتر بیماران تاریخچه حضور یا کار در بازار فروش ماهی و غذاهای دریایی را دارند. بازار مذکور بلافاصله در روز اول ژانویه 2020 تعطیل شد و اقدامات سلامت محیط و گندزدایی درآنجا به‌طور کامل به انجام رسید. چند روز بعد پس از رد تشخیص آنفلوانزای فصلی، آنفلوانزا ی پرندگان، آدنوویروس، کروناویروس سارس، کروناویروس مرس و سایر عوامل بیماری‌زای دیگر، در 9 ژانویه 2020 مشخص شد، عامل بیماری یک کروناویروس جدید است که 70% قرابت ژنتیکی با سارس دارد.
بنا به گفته مدیرگروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، درحال حاضر این ویروس را به اختصار nCoV-2019 نام‌گذاری موقت نموده‌اند تا اطلاعات بیشتر به‌دست‌آید. در 11 ژانویه 2020 اولین مورد فوت ناشی از این ویروس در چین گزارش گردید و سپس گزارش موارد مثبت در استان‌های دیگرچین و نیز از کشورهای دیگر مانند تایلند، ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، استرالیا، فرانسه، تایوان و... اعلام شد. انتقال فرد به فرد ثابت شده است.
این بیماری جدید یک بیماری قابل انتقال از حیوان به انسان محسوب می‌شود اما هنوز راه‌های انتقال، مخازن حیوانی، راه‌های پیشگیری، تظاهرات دقیق بالینی آن به‌طور کامل مشخص نشده است و نیاز به مطالعات بیشتر دارد. بیشترین علائم بیماری تاکنون تب، سرفه و تنفس مشکل در موارد شدید بوده‌اند.
درحال حاضر واکسن و درمان مناسب برای کوروناویروس جدید وجود ندارد و لذا داشتن ظن بالینی و پرسش از شرح حال سفر و تماس، از بیماران تب دار و بیماران دارای علائم تنفسی نقش بسیار مهمی در برنامه پیشگیری و کنترل این بیماری دارد. دانشمندان در تلاش برای ساخت واکسن این ویروس هستند.
کورونا ویروس‌ها یک خانواده بزرگ از ویروس‌ها هستند که می‌توانند طیفی از بیماری‌ها از یک سرما خوردگی ساده تا بیماری‌های بسیار شدید مثل سارس(SARS-cov) و مرس(MERS-cov)  و کورونا ویروس جدید که در چین در سال 2019 شناسایی شد را ایجاد نمایند.
کورونا ویروس‌ها در واقع جزء بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان نیز محسوب می‌شوند یعنی می‌توانند از حیوانات به انسان منتقل شوند. به‌طور مثال بیماری سارس از گربه به انسان منتقل شد و مرس از شتر به انسان منتقل گردید.
در کشور ما نیز با نظارت و راهبری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت در تمام پایانه‌های مرزی کشور به ویژه فرودگاه‌ها و بنادر بین المللی، پایگاه‌های مراقبت‌های بهداشتی مرزی با حضور تیم‌های متشکل از کارشناسان و متخصصان بهداشت و مبارزه با بیماری‌ها فعال هستند و با تجهیزات مناسب هرگونه مورد مشکوک ورودی به کشور را تحت غربالگری و مراقبت‌های لازم قرار می‌دهند.
با شناسایی احتمالی هرمورد مشکوک به بیماری و یا افراد دارای علائم، فرد مورد نظر تحت تدابیر بهداشتی خاص قرار می‌گیرد و بررسی‌ها و درمان‌های لازم صورت می‌گیرد.
نظام آزمایشگاهی کشور به‌صورت فعال هرگونه نمونه به‌دست‌آمده آزمایشگاهی ازطریق واحدهای بهداشتی درمانی را بلافاصله مورد سنجش قرار می‌دهند و نتایج آن برای اقدامات بعدی به مراجع ذی‌صلاح ارسال می‌شود. این اقدامات براساس دستورالعمل‌های فنی و علمی است.
تمام این موارد به معنی آمادگی ساختار سلامت کشور برای پیشگیری و کنترل این بیماری است اما برای پیشگیری نیاز به خودمراقبتی و توجه به اصول بهداشت فردی و عمومی دارد.

راه‌های پیشگیری از کوروناویروس جدید کدامند؟

• توصیه‌هایی برای عموم مردم شامل: رعایت بهداشت دست، رعایت آداب تنفس و توجه به سلامت غذایی است.
  • به‌طور مکرر دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
  • موقع عطسه و سرفه دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و اگر دستمال در دسترس نبود، از قسمت داخلی آرنج خود استفاده کنید.
  • از افراد دارای علائم عطسه و سرفه حداقل دو متر فاصله بگیرید.
  • اگر تب، سرفه و تنفس مشکل (اشکال در تنفس، تنگی نفس و...) داشتید، سریع به پزشک مراجعه نمایید و سابقه مسافرت خود را به کشور یا مکان دیگر حتماً به پزشک اطلاع دهید.
  • از تماس بدون محافظت با حیوانات زنده و سطوحی که با آن تماس داشته‌اند خودداری نمایید.
  • از خوردن گوشت و احشای حیوانات به‌صورت خام و نپخته خودداری نمایید.
  • از گذاشتن مواد غذایی خام و نپخته در کنار سایر مواد غذایی خودداری نمایید.

بنابراین پیشگیری از کوروناویروس جدید همانند بسیاری از بیماری‌های ویروسی مجاری تنفسی بسیار ساده بوده و مهمترین آن شامل شستشوی مکرر دست‌ها است.

تاکنون هیچ موردی از ابتلا به کوروناویروس جدید در ایران گزارش نشده است.

قدرت سرایت و کشندگی ویروس چقدر است؟
هنوز با قاطعیت نمی‌توان درباره توانایی این ویروس در سرعت انتقال انسان به انسان و نیز میزان خطرناک بودن آن اظهار نظر کرد. اما با اطلاعات موجود به نظر می‌رسد حدود 70درصد بیماران دچار بیماری خفیف می‌شوند و بهبود می‌یابند. حدود 30 درصد دچار علائم شدید می‌شوند و ممکن است بستری شوند. مرگ از این بیماری در حال حاضر کمتر از 5 درصد است. مرگ از بیماری سارس 10درصد و مرگ از بیماری مرس حدود 35درصد بوده است. در مجموع قدرت سرایت ویروس جدید کورونا از سارس و مرس بیشتر و قدرت کشندگی آن کمتر از آنها بوده است.