اخبار اسلایدی
مصرف مواد مخدر در زنان متفاوت از مردان است.

1399/4/1 يكشنبه

دکتر لادن محمدی زاده، رییس گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر بیان کرد، شیوع مصرف اپیوئیدها و آرامش بخش ها به منظور استفاده ی غیرپزشکی در زنان، اگر بیشتر از مردان نباشد دست کم بطور برابر یکسان باقی مانده است. از طرف دیگر، مردان بسیار بیشتر از زنان به مصرف شاهدانه کوکائین و افیونها گرایش دارند در حالی که زنان مصرف کننده ی منظم و دائم مواد مخدر، معمولاً دیرتر از مردان مصرف خود را آغاز می کنند، با این حال زمانی که زنان مصرف مواد مخدر را آغاز می کنند به ویژه مصرف الکل، شاهدانه، اپیوییدها و کوکائین، سریع تر از مردان تمایل دارند که میزان و نرخ مصرف خود را افزایش دهند. این موضوع به کرات توسط زنانی که مصرف کننده ی مخدرها هستند گزارش شده است و این مساله به عنوان اثر تلسکوپی شناخته می شود.

بنا به گفته رییس گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه،تفاوت دیگری که میان الگوی مصرف زنان و مردان وجود دارد این است که در اغلب موارد زنان مصرف مواد مخدر را در کنار شریک زندگی خود آغاز می کنند، در حالی که مردان در میان جمع دوستان مذکر خود بیشتر به سمت مصرف مواد مخدر گرایش دارند.

وی در ادامه گفت، زنانی که در کودکی شرایط سختی را گذرانده اند ممکن است با مصرف مواد مخدر اقدام به خود درمانی نمایند. مشکلات درونگرایی نظیر افسردگی و اضطراب، در زنان بسیار شایع تر از مردان است. مردان، بیش از زنان در معرض مشکلات رفتاری، اختلال بیش فعالی کمبود توجه و اختلال شخصیتی ضد اجتماعی قرار دارند. مطابق گزارشاتی که ارائه شده است، زنانی که دچار اختلالات ناشی از مصرف مواد مخدر هستند از میزان بالای اختلال استرس پس از آسیب روانی برخوردارند و ممکن است در دوران کودکی خود تجربیاتی از قبیل نادیده انگاشتن، سوء استفاده فیزیکی  و سوء استفاده جنسی داشته باشند. علاوه بر این تحقیقات و پژوهش های انجام شده نشان می دهند که خشونت جنسی در زنانی که مصرف کننده ی مواد مخدر هستند بین دو تا پنج برابر بیش از دیگر زنان در جامعه است.  و این زنان بیشتر از مردان در معرض ویروس اچ آی وی، هپاتیت C  ودیگر عفونت های خونی هستند. بنایراین با توجه به اهمیت موضوع و افزایش شیوع مصرف در زنان، شناسایی به موقع این افراد و ارائه خدمات بهداشتی و مراقبتی از مهم ترین فعالیت ها در حوزه پیشگیری از اعتیاد می باشد.

دکتر محمدی زاده  افزود، در حال حاضر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تمامی افراد گروه سنی 15 الی 64 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت در حوزه مصرف مواد، سیگار و الکل غربال و در صورت مثبت بودن غربالگری اولیه این افراد جهت دریافت خدمات روانشناختی و درمانی به روانشناس و پزشک شاغل در مراکز خدمات جامع  سلامت ارجاع داده می شود. علاوه بر این ارائه خدمات بهداشتی درمانی به مادران باردار مصرف کننده مواد یکی از مهم ترین برنامه های این معاونت می باشد که با همکاری معاونت درمان پیگیری و مراقبت های لازم جهت این گروه هدف انجام می شود.