اخبار
مراقب باشیم که بخاطر کم‌تحرکی ناشی از درخانه ماندن، دچار اضافه وزن و چاقی نشویم.

1399/1/23 شنبه

به گفته عطیه رزازی، ررئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، در این روزها، به دلیل کم تحرکی و کمتر شدن فعالیت‌های روزمره ناشی از در خانه ماندن، باید مراقب باشیم که دچار اضافه وزن و چاقی نشویم. وی هشدار داد که خطر مرگ ناشی از بیماری کرونا در افراد با بیماری های زمینه ای(مثل بیماریهای غیرواگیر) یشتر است.

وی با بیان اینکه شاید این روزها با شیوع بیماری واگیر کرونا و مشکلات و استرس های ناشی از آن، جایی برای مطرح کردن بیماری‌های غیرواگیر در سیستم‌های بهداشتی و درمانی و حتی در بین عموم مردم نباشد؛ گفت: باید توجه داشت در این شرایط، کمتر کسی به فکر کنترل یا پیشگیری از اضافه وزن و چاقی است و یا اگر هم در گذشته در صدد رفع آن بوده است، این روزها به دلایل مختلف، از جمله: قرنطینه، کم تحرکی و کمتر شدن فعالیت‌های روزمره، استرس و اضطراب ناشی از شیوع این بیماری و همچنین تغییرات رژیم غذایی در ایام تعطیلات، به ندرت به آن توجه می کند.

فراموش کردن خودمراقبتی قبلی، بخاطر تمرکز بر بیماری کرونا!

بنا به اظهار این مقام مسؤول، در مورد سایر بیماری‌های غیرواگیر، مثل: دیابت، فشار خون بالا، چربی خون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی، وضع به همین منوال است و در واقع، به نظر می رسد که بحران ناشی از این بیماری جهانی، ضمن مختل کردن روال معمول زندگی، بر شیوه زندگی تک تک افراد نیز تاثیر گذاشته است.

این کارشناس ارشد تغذیه بیان کرد که با توجه به تحقیقات متعدد و مقالات علمی معتبر، اضافه وزن و چاقی، فارغ از اثرات روحی و روانی، عدم تناسب اندام و کاهش اعتماد به نفس، زمینه ساز بیماری‌هایی است که نقش عمده‌ای در ضعف سیستم ایمنی، افزایش عوامل التهابی بدن و تشدید بیماری‌های قلبی و ریوی دارند.

عوارض شدیدتر ریوی بیماری کرونا در افراد دارای بیماری های زمینه ای

رزازی گفت: با نگاهی گذرا به یافته های اخیر در خصوص مبتلایان به بیماری کرونا در می یابیم که افراد دارای بیماری های زمینه ای، مثل: بیماری های قلبی و عروقی، دیابت نوع دو، بیماری های تنفسی، سرطان ها و چاقی (نمایه توده بدن بالاتر از 40) دارای عوارض ریوی بیشتری نسبت به سایر مبتلایان به این بیماری بوده اند.

افراد چاق، در معرض بیماری کرونا (با عارضه بیشتر)

این کارشناس با گفتن اینکه همانگونه که می دانید، چاقی در علم پزشکی، به این معناست که وزن فرد، حداقل 20 درصد بیشتر از وزن ایده‌آل باشد و افزودن اینکه چاقی در بسیاری از موارد، اختلال در تنفس را به دنبال دارد؛ زیرا وزن بالا، از یک سو مانع از انبساط کامل ریه‌ها می شود و عضلات تنفسی نمی‌توانند به خوبی وظیفه خودشان را انجام دهند و از سوی دیگر، التهاب به وجود آمده به علت بالا بودن چربی‌های بدن به نسبت سایر ترکیبات آن (عضله و آب و ...) نیز می‌تواند بر عملکرد ریه‌ها تاثیر منفی بگذارد؛ گفت: در مطالعات مختلف، گزارش شده که اضافه ‌وزن، علائم بیماری آسم و بیماری‌های تنفسی را شدیدتر می‌کند و چون بیماری کرونا می تواند سلول‌های دستگاه تنفسی را متاثر کند و باعث تنگی ‌نفس و تنفس دشوار شود، پس، افراد چاق از جمله گروه‌هایی هستند که در معرض بیماری عارضه دار کرونا قرار دارند.

آسیب پذیر بودن بیشتر در مقابل کرونا، برای مبتلایان به دیابت

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین هشدار داد که در بیماری دیابت نوع دو، با افزایش چربی‌های اطراف شکم، مقاومت به انسولین نیز افزایش خواهد داشت و سلول‌های بدن، نمی‌توانند از انسولین برای برداشت قند از خون عمل کنند؛ پس عملکرد سلول های بدن در نبود قند کافی، مختل شده و به تدریج کارایی خود را از دست خواهند داد و همین، علت مهمی برای آسیب پذیر بودن بیشتر فرد در مقابل شرایط بحرانی مثل ابتلا به بیماری کرونا تلقی می شود.

به گفته رزازی، هر چند بیماری کرونا، یک بیماری نو پدید است و برای شناخت کامل آن، نیازمند تحقیقات بیشتری هستیم؛  اما این سوال در ذهن مطرح می شود: در جوامعی که میزان شیوع بیماری های غیرواگیر، شامل: بیماری های قلبی و عروقی، دیابت نوع دو، بیماری های تنفسی، سرطان ها و چاقی (نمایه توده بدن بالاتر از 40) در آنها بالاتر است، مرگ ناشی از ابتلا به این بیماری نیز بالاتر است؟

وی اذعان کرد که اگر جواب این سوال، مثبت باشد، باید دوباره به اهداف سازمان جهانی بهداشت تا سال 2025 که کنترل و پیشگیری از بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط با آن است؛ نگاه و توجه بیشتری داشته باشیم.