بالا رفتن غیرطبیعی فشارخون شریانی، پرفشاری خون نامیده می شود که در صورت عدم درمان و تداوم، می تواند کشنده باشد. دکتر نسرین تنکابنی، رئیس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر استان قزوین، به مناسبت روز جهانی فشارخون بالا (27 اردیبهشت ماه) افزود: افراد مبتلا به فشارخون بالا ممکن است سال ها بدون علایم و نشانه های بالینی باشند اما در نهایت ، فشارخون بالا می تواند به ارگانهای مختلف بدن از جمله کلیه ها ، قلب ، مغز و چشم آسیب برساند. بیماری فشارخون بالا علیرغم اینکه معمولاً به راحتی قابل تشخیص است و درمان دارویی دارد و به راحتی کنترل میشود، اما در بسیاری از نقاط دنیا و از جمله ایران به میزان کافی شناسایی، درمان و کنترل نمی شود.
دکتر تنکابنی در ادامه بیان کرد: فشار خون بالا عامل ٤٠ درصد مرگ ها در بیماران دیابتی و عامل ٥٣ درصد مرگ های ناشی از بیماریهای های قلبی و سکته های مغزی می باشد و شواهد نشان داده اند که کاهش فشار خون، حدود ٤٠-٣٥ درصد خطر سکته های مغزی و ٢٥-٢٠ درصد خطر سکته های قلبی را کاهش می دهد.
ایشان عنوان کرد: با توجه به اهمیت موضوع اتحادیه جهانی فشارخون بالا(WHL) از سال 2005 میلادی بسیجی راه اندازی کرده و روز 17 ماه می سال میلادی ( مصادف با 12 اردیبهشت) را روز جهانی فشارخون تعیین کرده است این روز بهانه ای برای اطلاع رسانی جهانی در خصوص اهمیت این بیماری و اندازه گیری مرتب آن به منظور پیشگیری، مراقبت و درمان آن است. شعار امسال روز جهانی فشارخون، « فشارخون خود را دقیق اندازه گیری کنید» نامیده شده است و پیام آن« با اندازه گیری دقیق فشارخون و کنترل آن، عمر طولانی تری داشته باشید» می باشد.
فاطمه ناجی، کارشناس پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر استان قزوین بیان کرد : بر اساس آخرین نتایج پیمایش عوامل خطر بيماري هاي غيرواگير ، شیوع فشارخون بالا در افراد بالای 18 سال در کشور 32 درصد است . این شاخص در استان قزوین 33.6 درصد می باشد یعنی تقریبا از هر 3 نفر یک نفر دارای فشارخون بالا می باشد.
به گفته این کارشناس: افزایش آگاهی مردم از روش صحیح اندازه گیری فشارخون، نحوه خود مراقبتی ، شیوه زندگی سالم ، کاهش اضافه وزن و اندازه دور کمر، داشتن برنامه منظم ورزشی، تغذیه سالم، کاهش میزان نمک (سدیم) در رژیم غذایی، ترک دخانیات، داشتن خواب شبانه با کیفیت ، مدیریت استرس و پایبندی به درمان ، گام های اساسی در رسیدن به اهداف این روز است.